dissabte, 2 d’abril del 2011

Cygnus

El Cigne (Cygnus) és una constel·lació de l'hemisferi nord. Era una de les 48 constel·lacions descrites per Claudi Ptolemeu en el seu Almagest. A vegades es coneguda amb el nom de la Creu del Nord (en referència a la Creu del Sud, car els seus estels formen una gran creu.
L'au obre les seves ales sobre la Via Làctia, com si volés cap al sud.

Deneb, α Cygni

Deneb, α Cygni, és un estel molt brillant, prominent malgrat la distància (de 1800 a 3200 anys-llum), de la magnitud 1,25, és el 19è estel més brillant, i un dels estels visibles més llunyans de la Terra, 200 vegades més gran que el Sol, és un dels més grans que es coneixen, i acabarà en una supernova en un milió d'anys. La incertesa en la seva posició es deu a la incertesa en la paral·laxi per aquestes distàncies. La seva magnitud absoluta és en torn -8,7. Aquest supergegant blau forma la cua del cigne, (Deneb és un nom àrab que vol dir la cua). la part de dalt de la Creu del Nord, i un dels vèrtexs de l'asterisme conegut com a "Triangle d'Estiu" amb Vega (α Lyrae) i Altair (α Aquilae)..

Mitologia


Aquesta constel·lació pot representar moltes llegendes de la mitologia grega: segons una llegenda el déu Zeus, es transformà en un cigne per seduir a Leda, per la qual cosa aquesta infantà els Bessons i Helena de Troia.

També podria representar a Orfeu, metamorfosat en cigne després del seu assassinat i posat al cel que devora la seva Lira. Per acabar també cal esmentar que segons una altra faula aquesta constel·lació representa al jove amant de Faetont. Faetont fou fulminat per Zeus quan perdé el control del carro del Sol, i caigué al riu Erídan, i el seu amant plorà tant que Zeus el transformà en una au aquàtica que porta el seu nom: Cigne.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada